

Traditional Ecological Knowledge (TEK) Field Workshop November 19, 2014 Hopland Research and Extension Center, Hopland, CA

Agenda

10:00 am: Opening prayer

10:10 am (5 min): Welcome & overview – Nina Hapner, Kashia Band of Pomo

10:15 am (5 min): Introduction to the Hopland Research and Extension Center – Kim Rodrigues, HREC Interim Director

10:20 am (20 min): Introductions & Icebreakers – All

10:40 am (30 min): TEK overview

- Connection to September workshop in Sacramento, additional resources Janice Alexander, UCCE (5 minutes)
- Soils, climate, and TEK Gregg Young, Potter Valley Tribe (25 minutes)

11:10 am (10 min): Break

11:20 am (70 min): Field session, Part I

- Small group exercise (10 min)
- Soap root demonstration Theo Whitehurst, Potter Valley Tribe (60 min)

12:30 pm (60 min): Lunch (provided)

1:30 pm (60 min): Field session, Part II

• Nature walk to sag pond – Bob Keiffer, HREC

2:30 pm (10 min): Break

2:40 pm (60 min): Field session, Part III

• Acorn processing – Sage LaPena, Mountain Thistle Botanicals & Consulting

~~~~~~~~~~~~~~~~~~



3:40 pm (10 min): Small group exercise

3:50 pm (10 min): Moving forward, next steps – Nina and Janice

4:00 pm: Close

Thank you to the Hopland Research and Extension Center for co-hosting this workshop.

Thank you to the sponsors of the Western Region Tribal IPM Work Group and our related tribal projects, including the Western Integrated Pests Management Center; USDA Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS); California Department of Food and Agriculture; and US Forest Service Pacific Southwest Research Station.



This project is funded in part by the USDA National Institute of Food and Agriculture through the Western Integrated Pest Management Center.





