

Western Region Tribal Integrated Pest Management Work Group

Wednesday, October 29, 2014 UNCE, Washoe County 4955 Energy Way, Reno NV 89502

Agenda

9:30 am Sign in (Morning refreshments)

10:00 am: Opening Prayer

10:15 am (5 min): Welcome, mission and scope – Nina Hapner, Kashia Band of Pomo

10:20 am (20 min): Introductions - All

10:40 am (5 min): Intent of the meeting – Building/strengthening relationships, other outputs – Nina Hapner, Kashia

10:45 am (5 min): Tribal Forest Health Needs Assessment (be prepared to respond to questions and discuss later in the day) – Janice Alexander, University of California Cooperative Extension (UCCE)

10:50 am (30 min): Overview of tribes and TEK in Nevada and eastern Sierras – local tribal discussion

11:20 am (10 min): Break

11:30 am (60 min): Overview of current wildland management issues, Part I

- Invasive, emerging, and existing plant diseases in Nevada wildlands Shouhua Wang,
 Nevada Department of Agriculture
- Invasive and other insects of Nevada's wildlands Jeff Knight, Nevada Department of Agriculture
- Weeds of Nevada's wildlands Richard Hoenisch, National Plant Diagnostic Network

12:30 pm (60 min): Lunch (answer needs assessment questions)

1:30 pm (30 min): Overview of current wildland management issues, Part II

- Insects and diseases of willow and Fremont cottonwood Susan Frankel, USDA-FS, Pacific Southwest Research Station
- Future threats to wildlands Janice Alexander, UCCE



2 pm (45 min): Partnerships and resource opportunities

- National Plant Diagnostic Network Dick Hoenisch, NPDN
- Overview of USDA Forest Health Protection funding for tribal forest health Susan Frankel, USDA-Forest Service

2:45 pm (10 min): Questions & Answers with all presenters

2:55 pm (5 min): Review of needs assessment responses, past and current – Janice Alexander, UCCE

3 pm (20 min): Break (answer needs assessment questions)

3:20 pm (30 min): Discussion: issues of concern, action planning – Nina Hapner, Kashia and Janice Alexander, UCCE

3:50 pm (10 min): Meeting summary and next steps – Nina Hapner, Kashia

4:00 pm: Close



This project is funded in part by the USDA National Institute of Food and Agriculture through the Western Integrated Pest Management Center.